Update mei 2021: doordat een van de buren bezwaar heeft gemaakt tegen het splitsingsplan, ligt de vergunning hiervoor wederom maanden stil. Het aangepaste splitsingsplan gaat naar de gemeenteraad. Op z’n vroegst zal eind juli voortgang bereikt worden, d.w.z. pas dan is het mogelijk om de omgevingsvergunning in te dienen. Het kan ook betekenen dat het nog een half jaar langer duurt. We zijn al sinds februari 2020 hiermee bezig: het bouwen van twee mooie duurzame, energieneutrale woningen in plaats van een vervallen boerderij. Vanwege de ingewikkelde procedures, die weinig ambtenaren zelf snappen (daarvoor worden namelijk externe bureaus ingehuurd), staat de doorlooptijd van dit project nu op ANDERHALF JAAR. Logisch dat (duurzame) woningbouw in Nederland niet van de grond komt. Overheid én de ingewikkelde regelgeving zijn daarvoor verantwoordelijk. Wij burgers met goede en duurzame intenties vinden dit onvoorstelbaar.

Update februari 2021: de gemeente Lochem heeft wederom iets gevonden waardoor de splitsing van het perceel geen akkoord krijgt. Termijn van uitstel: onbekend. Een gesprek met de verantwoordelijke wethouder leverde helaas geen resultaat op.

Intussen hebben wij wel een boek geschreven: Eenvoudig duurzaam bouwen.

In augustus 2020 hebben wij van de gemeente Lochem gehoord dat het akkoord krijgen voor de splitsing van ons perceel, Witzand 1 in Barchem, minimaal 6 (zes!) maanden duurt. Het duurde al 6 maanden om tot hier te komen, dus ons rest alleen verbijstering en ongeloof.

Dat was een enorme tegenvaller. Nergens in dit traject, vanaf februari tot nu, is dit tegen ons gezegd.

Dit betekent dat we natuurlijk wel doorgaan met de architect en de tekeningen, maar zoals ieder begrijpt zal er voorlopig geen voortgang te melden zijn.

Belangrijke tip voor kopers die een perceel willen splitsen: de vergunning hiervoor duurt dus net zolang als het wijzigen van een bestemming. Waarvan acte!

Duurzaam bouwen

Als ondernemers en investeerders met goede duurzame bedoelingen, snappen we wel steeds beter waarom het zo moeilijk is om nieuwe duurzame woningen te bouwen: overheidsregels. Het is een traject van een zeer lange adem waarbij wij ons kunnen voorstellen dat menigeen het onderweg opgeeft.